Kambodsja

Flag_map_of_Cambodia.svgKambodsja
Kongeriket Kambodsja er eit land i Sørøst-Asia. Det grensar til Thailand i vest og nordvest, Laos i nord, Vietnam i øst og sørøst, og Siambukta i sør.
Hovudstad: Phnom Penh
Valuta: Kambodsjansk riel og US Dollar
Befolkning: 15,14 millioner (2013)
Offisielt språk: Khmer
Landskode: +855
Tidsforskjell til Norge: +6 timar(+5 sommartid)

Vår reise til Kambodsja gjekk til Siem Reap. Les meir om den her

Kambodsja er ein rest av det store hinduistisk-buddhistiske rike som khmerfolket oppretta på slutten av 500-tallet e.Kr. Landet vart sjølvstendig i 1953. I fleire tiår til utgangen av 1990-åra var det ein borgerkrigslignande tilstand i Kambodsja.

Store delar av kystlinja er innskåret av bukter. Innanfor er ei smal kystsletta, men fjell når ned til kysten ved Kampot. Sentralsletta ved elva Mékông og innsjøen Tonlé Sap, som er Sørøst-Asias største innsjø, oversvømmes i mai-juni. Sletta utgjer ca. tre firedelar av landets areal og er kanta av fjellkjeder og platåer.

Kambodsja har eit tropisk monsunklima med tørt vær frå november til april og regntid frå mai til oktober. I regntida kan temperaturen koma opp i 40 gradar, og i den tørre årstida ned til 20 gradar.

 

Kambodsjas historie er prega av indre og ytre konfliktar. Landet har gått frå å være hovudsete i Sørøst-Asias mektigste imperium til å væra på grensa til utslettelse. I dag er landet fortsatt prega av borgerkrigen på 1970-tallet, då Pol Pot overtok makta og tok livet av nesten ein fjerdedel av befolkninga.  Røde Khmers herjingar har satt djupe spor i den kambodsjanske folkesjela.

Halvparten av befolkninga er under 22 år

86,3 prosent av befolkningen er av khmer-opprinnelse og snakkar landets offisielle språk khmer. 5 prosent er vietnamesarar, kinesera utgjer 4,7 prosent og andre 4 prosent. Befolkningstettheten er høgast på slettelandet ved Mékông. 50 prosent av befolkninga er under 22 år.

96,4 prosent av befolkninga er buddhistar, 2,1 prosent er muslimar og kristne utgjer 1,3 prosent.

 

 

 

Reiseinformasjon

Regjeringen.no :

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Thailand

(Sist oppdatert: 16.09.2016)

De fleste reiser til Kambodsja gjennomføres trygt og uten spesielle problemer. Den største risikoen er knyttet til transportsikkerhet og småkriminalitet på de tradisjonelle turistdestinasjonene. Norge har ikke egen ambassade i Kambodsja og forbindelsene håndteres fra ambassaden i Bangkok, Thailand. Ved behov for konsulær bistand i Kambodsja kan den svenske ambassaden i Phnom Penh kontaktes.

 

Anna relevant informasjon:

Kambodsja har 220 volt og 50 hz strøm.

Betaling med kontanter er det vanligste, men kredittkort kan benyttes på mange hoteller og restauranter i turistområdene. Minibanker finnes i Phnom Penh, Siem Reap og Sihanoukville. Det meste går i US Dollar, kontantar under 1 $ er i Riel

Fotografering av offentlige personer – som for eksempel munker – uten forhåndssamtykke, blir sett på med mistenksomhet. Fotografering nær militære anlegg, flyplasser og offentlige bygninger m.v. bør også unngås.

Kambodsja er i hovedsak buddhistisk. Ved besøk i templer skal knær og skuldre være dekket, og skoene må tas av.

Narkotikalovgivningen er streng og lovbrudd medfører lange opphold i lokale fengsler. Det samme gjelder for seksuell omgang med mindreårige.

Nødnummer: Ambulanse 119, politi 117, brann 118

 

 

 

Kjelder:

Wikipedia

Store Norske Leksikon